top of page

Změna pravidel ve Francii se dotkne všech kdo prodávají přes online platformy jako je Amazon a eBay

Aktualizováno: 8. 4. 2020

Prodáváte zboží nebo služby koncovým zákazníkům (B2C) ve Francii a používáte platformy jako Amazon, eBay nebo Alibaba? Pak je tento článek určený právě Vám.

Francie se dlouhodobě snaží o to, aby všechny online prodejní platformy (e-commerce platformy), které prodávají zboží zákazníkům ve Francii, podávaly informace o všech prodejích.


7. ledna zveřejnila Francouzská finanční správa detaily k uplatňování článku 10 zákona 2018-898 o zabránění podvodů s DPH.


Podle tohoto článku musí všechny prodejní platformy informovat své prodejce o jejich daňových povinnostech při prodeji ve Francii, například, kdy se musí zaregistrovat k DPH, jak odvádět daň, kdy musí podávat hlášení Intrastat, FX report atd. Navíc by měli prodejcům poskytnout i odkazy na stránky úřadů, kde mohou najít víc informací.


Zákon navíc všem online platformám nařizuje, aby úřadům předaly report o prodejích (uskutečněných ve Francii) každého svého prodejce. Platforma musí předat následující informace: Identifikaci prodejce, identifikaci nakupujícího, prodejní cenu a pokud je to možné i bankovní údaje. Report musí online platformy podat do 31. ledna následujícího roku.


Francie patří k zemím, které požadují, aby se firma zaregistrovala k DPH, pokud používá „fullfilment servis“ jako například Amazon. Spousta prodejců to ale neví. Díky článku 10 se ale francouzská finanční správa o takových prodejích pravděpodobně dozví.


Pokud tedy prodáváte přes služby jako je Amazon, doporučujeme registraci. Pro exportéry ze zemí s vyšší DPH než 20% (například Česká Republika, Itálie) to navíc může znamenat, že mohou svůj zisk zvýšit o 1% :-)

Pokud chcete vědět více o registraci k DPH ve Francie, čtěte zde.



15 zobrazení0 komentářů
bottom of page